Yargitay, alacaklarinin ödenmemesi nedeniyle is akdini fesheden isçinin; baska bir is yerinde çalismak üzere kendi istegi ile is yerinden istifa ettigi için tazminat alamayacagina hükmetti. Bursa'da bir fabrikada elektrik ustasi olarak 6 sene çalisan isçi, sigorta primlerinin düsük yatirildigini, alacaklarinin ödenmedigini belirterek istifa etti. Alacaklarini tahsil edemeyen isçi, Is Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Sigorta primlerinin asgari ücretten yatirildigini, bordrolarin asgari ücretten düzenlendigini, çalismalarinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç ve eksik bildirildigini, davacinin aylik ücretinin asgari ücret kisminin bankaya yatirildigini, kalan kisminin ise elden ödendigini öne sürdü. Is akdini hakli olarak feshettigini dile getirdi Aylik ücretlerinin eksik ve düzensiz ödenmesi, fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na eksik ve geç bildirimde bulunulmasi sebeplerinden ötürü is akdini hakli olarak feshettigini dile getirdi. Alacaklarin ödenmesi için davaciya ihtar çekildigini ileri sürerek; kidem tazminati, ücret, fazla çalisma ücreti, ulusal bayram genel tatil ücreti, yillik izin ücreti alacaklarini talep etti. Davacinin is sözlesmesini baska bir is yerine geçmesi nedeniyle feshettigi öne sürüldü Davali isveren ise davaci isçinin asgari ücretle vasifsiz isçi olarak çalismaya basladigini, ustalik mertebesine ulasmadigini, davacinin is sözlesmesini baska bir is yerine geçmesi nedeni ile feshettigini öne sürdü. Mahkeme, davanin kabulüne hükmetti. Karari davali sirket avukati istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi de itirazi reddetti. Bunun üzerine davali, karari temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi. IHA'nin haberine göre emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, baska bir is yerine geçmek için primleri bahane eden isçiye geçit vermedi. "Davacinin kidem tazminatinin reddi gerekirken yazili gerekçe ile kabulü hatali" Kararda söyle denildi; "Somut uyusmazlikta davacinin el yazisi ile yazili ve imzali istifa dilekçesinde 'Kendi gönül rizamla istifa ediyorum. Kidem tazminatim haricinde yasal hiçbir alacagim yoktur.' demek suretiyle isyerinden istifa ettigi anlasilmaktadir. Dosya içerisinde bulunan is basvuru formu ile davacinin ayni sektörde faaliyet gösteren baska bir firmaya is basvurusunda bulundugu ve Insan Kaynaklari Müdürlügü’ne hitaben yazilan form içeriginden is basvurusunun kabul edildigi ve davacinin ay sonunda ise baslayacagina dair taahhütte bulundugu görülmektedir. Davaci istifa dilekçesinden iki ay sonra noterden gönderdigi ihtarnamesi ile isçilik alacaklarinin ödenmemesi nedeniyle is akdini hakli nedenle feshettigini bildirmis ise de; baska bir is yerinde çalismak için kendi istegi ile is yerinden istifa eden davacinin kidem tazminatinin reddi gerekirken yazili gerekçe ile kabulü hatali olup, kararin bozulmasini gerektirmistir. Bölge Adliye Mahkemesi kararinin bozulmasina oy birligiyle karar verildi." Ensonhaber.com
Bursa'da bir fabrikada elektrik ustasi olarak 6 sene çalisan isçi, sigorta primlerinin düsük yatirildigini, alacaklarinin ödenmedigini belirterek istifa etti.
Alacaklarini tahsil edemeyen isçi, Is Mahkemesi'nin yolunu tuttu.
Sigorta primlerinin asgari ücretten yatirildigini, bordrolarin asgari ücretten düzenlendigini, çalismalarinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç ve eksik bildirildigini, davacinin aylik ücretinin asgari ücret kisminin bankaya yatirildigini, kalan kisminin ise elden ödendigini öne sürdü.
Is akdini hakli olarak feshettigini dile getirdi
Aylik ücretlerinin eksik ve düzensiz ödenmesi, fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na eksik ve geç bildirimde bulunulmasi sebeplerinden ötürü is akdini hakli olarak feshettigini dile getirdi.
Alacaklarin ödenmesi için davaciya ihtar çekildigini ileri sürerek; kidem tazminati, ücret, fazla çalisma ücreti, ulusal bayram genel tatil ücreti, yillik izin ücreti alacaklarini talep etti.
Davacinin is sözlesmesini baska bir is yerine geçmesi nedeniyle feshettigi öne sürüldü
Davali isveren ise davaci isçinin asgari ücretle vasifsiz isçi olarak çalismaya basladigini, ustalik mertebesine ulasmadigini, davacinin is sözlesmesini baska bir is yerine geçmesi nedeni ile feshettigini öne sürdü.
Mahkeme, davanin kabulüne hükmetti. Karari davali sirket avukati istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi de itirazi reddetti. Bunun üzerine davali, karari temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.
IHA'nin haberine göre emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, baska bir is yerine geçmek için primleri bahane eden isçiye geçit vermedi.
"Davacinin kidem tazminatinin reddi gerekirken yazili gerekçe ile kabulü hatali"
Kararda söyle denildi; "Somut uyusmazlikta davacinin el yazisi ile yazili ve imzali istifa dilekçesinde 'Kendi gönül rizamla istifa ediyorum. Kidem tazminatim haricinde yasal hiçbir alacagim yoktur.' demek suretiyle isyerinden istifa ettigi anlasilmaktadir. Dosya içerisinde bulunan is basvuru formu ile davacinin ayni sektörde faaliyet gösteren baska bir firmaya is basvurusunda bulundugu ve Insan Kaynaklari Müdürlügü’ne hitaben yazilan form içeriginden is basvurusunun kabul edildigi ve davacinin ay sonunda ise baslayacagina dair taahhütte bulundugu görülmektedir. Davaci istifa dilekçesinden iki ay sonra noterden gönderdigi ihtarnamesi ile isçilik alacaklarinin ödenmemesi nedeniyle is akdini hakli nedenle feshettigini bildirmis ise de; baska bir is yerinde çalismak için kendi istegi ile is yerinden istifa eden davacinin kidem tazminatinin reddi gerekirken yazili gerekçe ile kabulü hatali olup, kararin bozulmasini gerektirmistir. Bölge Adliye Mahkemesi kararinin bozulmasina oy birligiyle karar verildi."
Ensonhaber.com