Yüksek Aidat ücretlerine itiraz edilip dava açılabilir mi?

Yüksek Aidat ücretlerine itiraz edilip dava açılabilir mi?

Yeni yilla birlikte yüzde 40-60 civarinda yükselen site aidatlari yönetimler ile konut sahiplerini karsi karsiya getirdi. Kira bedelleriyle yarisan ve salgin nedeniyle havuz, spor salonu gibi ortak alanlari kullanamayan site sakinleri, aidatlarin yüzde 60’a kadar artmasina tepki gösterdi. Yöneticiler, enflasyon, elektrik, dogal gaz fiyatlarindaki artisin aidatlara yansidigini söylerken, uzmanlar, site aidatlarinin kiraya geçemeyecegini, fiyat sorunu yasamamak için genel kurullara katilimin önemli olduguna vurgu yapti.

Istanbul’da kira bedelleriyle yarisan site aidatlarina yeni yilla yüzde 60’a kadar zam gelmesi site sakinleri ile yöneticileri karsi karsiya getirdi. Kovid-19 nedeniyle havuz, spor salonu gibi birçok ortak alani kullanmayan site sakinleri yükselen aidatlara tepki gösterirken, uzmanlar, site genel kurullarina katilarak söz sahibi olmanin bedellerin seyrinde önemli olduguna dikkat çekti.

TED Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sebnem Akipek, konunun Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenlendigini söyledi.

ÜST SINIR YOK

Kat maliklerinin, kapici, bahçivan ve bekçi giderleri ile ortak tesislerin isletme giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa kendi arsa payi oraninda katilmasi gerektigini açiklayan Akipek, kanun uyarinca, kat maliklerinin bu giderleri ödemekten kaçinamayacagina isaret etti.

Akipek, sunlari söyledi: “Her yil sonu veya basinda yapilan kat malikleri olagan kurulunda bir yil için ödenecek miktar tespit edilir. Bu miktarin belirlenmesinde bir üst sinir yasal olarak çizilmemistir. Aidat, apartmanin elektrik, su gibi genel giderleri ile varsa çalisan personelin maaslari ve diger ödemelerini, sigorta primlerini, genel temizlik ve bakim giderlerini, eger merkezi sistem isinma varsa, isinmaya iliskin dogal gaz giderlerini kapsar.”

KATILIM SAGLAYIN

Tesis Yöneticileri Federasyonu Baskani Yahya Sagir da site sakinlerinin aidat sikintisi yasamamak için genel kurullara katilmasinin önemli oldugunu vurguladi. Aidatlarin, site yönetimleri tarafindan degil, genel kurulda kat malikleri tarafindan oylanarak belirlendigine dikkati çeken Sagir, buraya katilan site sakinlerinin, aidat artisinin nereden kaynaklandigini ögrenebilecegini, kiracilarin da mal sahibinden alacagi vekaletnameyle genel kurullara katilabilecegini bildirdi.

Aidat artislarinin personel sayisi, sitedeki bagimsiz bölüm sayisi, kapali otopark, asansör, spor salonu ve havuz gibi etkenlere göre degisiklik gösterdigini söyleyen Yahya Sagir, söyle devam etti: “Site aidatlarinin yüzde 80’ini personel gideri olusturuyor. Asgari ücrete yapilan yüzde 50 zam, enflasyon, elektrik, dogal gaz, su ve gübre fiyatlarindaki artislar aidatlara yansidi. Maliyet artislari nedeniyle aidatlarda geçen yila göre yüzde 40-60 artis var.”

Dava açma hakki var

Genel kurula katilmayan konut sahipleri için itiraz süreci oldugunu ve ayrica dava açma haklari bulundugunu aktaran Yahya Sagir, buna karsin davanin kaybedilmesi halinde aidatin faiziyle birlikte tahsil edilecegini söyledi. Sagir, maliyetleri, yüzde 18 KDV ve posta maliyetlerinin de artirdigini sözlerine ekledi.

'Maliyet' gerekçesi

Maliyetleri düsününce aidat artislarinin fahis olmadigina dikkati çeken Yahya Sagir, “Mesela son genel kurullarda geçen yil 470 lira olan aidat 625 liraya, 650 lira olan baska bir aidat 800 liraya çikti. Bagdat Caddesi’nde kira bedeli 13 bin lira olan bir sitenin aidati 500 lira. Aidat zaten kirayi geçemez. Piyasadaki maliyet artislari ortada. Kur düsüsü maliyetleri düsürmedi" dedi.

 

Şimdi Ara
Hemen Sor