İşçinin sağlık sebebiyle iş akdini tek taraflı feshi temel olarak iki sebebe dayanır; 1- İşin işçinin sağlığı için tehlikeli olması İş Kanununun 24.maddesinin 1.bendinin a alt bendine göre ‘’İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olursa’’işçi iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir. Bu hükme göre işçi lehine sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için her şeyden önce yapılan iş işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratmalıdır. Bunun gibi, söz konusu tehlike işin niteliğinden kaynaklanmış olmalıdır. Nitekim Yargıtay da işyeri koşullarından kaynaklanmayan hastalıkları işçi açısından haklı fesih nedeni saymamaktadır. 2- İşverenin veya başka bir işçinin bulaşıcı hastalığa yakalanması İş Kanununun 24.maddesinin 1.bendinin b alt bendi uyarınca ; ‘’İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa’’ işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir. Bu hükme göre işçi yararına fesih hakkının doğabilmesi için herşeyden önce işverenin veya diğer bir işçinin tutulduğu bulaşıcı hastalığın örneğin grip gibi sadece bulaşıcı olması yeterli olmayıp işçinin sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturması gerekir. Örneğin; verem ve deri hastalıkları gibi hastalıklar bu niteliktedir. İş hukuku ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
İş Kanununun 24.maddesinin 1.bendinin a alt bendine göre ‘’İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olursa’’işçi iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir. Bu hükme göre işçi lehine sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için her şeyden önce yapılan iş işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratmalıdır. Bunun gibi, söz konusu tehlike işin niteliğinden kaynaklanmış olmalıdır. Nitekim Yargıtay da işyeri koşullarından kaynaklanmayan hastalıkları işçi açısından haklı fesih nedeni saymamaktadır.
İş Kanununun 24.maddesinin 1.bendinin b alt bendi uyarınca ; ‘’İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa’’ işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir. Bu hükme göre işçi yararına fesih hakkının doğabilmesi için herşeyden önce işverenin veya diğer bir işçinin tutulduğu bulaşıcı hastalığın örneğin grip gibi sadece bulaşıcı olması yeterli olmayıp işçinin sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturması gerekir. Örneğin; verem ve deri hastalıkları gibi hastalıklar bu niteliktedir.
İş hukuku ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.