İş Kanunu işverene ve işçilere birçok hak tanıyor. Bilindiği üzere işçiye tanınan haklardan biri de kıdem tazminatıdır ve bu tazminat işten çıkarılma, işçinin vefat etmesi gibi durumlarda verilir. Ancak işçinin, istifa edip tazminat alma hakkına da sahip olduğu bazı istisnalar bulunuyor. Kıdem tazminatı, işçinin hizmet süresi boyunca emeğinin karşılığını almasını sağlayan yasal sistemdir. Yasalar gereği istifa eden bir çalışan tazminat hakkından yararlanamaz. Tazminat almak için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekir. Ancak 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanların kıdem tazminatı alma hakkı bulunuyor. Yani emeklilik vakti gelenler, evliliğinin 1. yılı dolmamış kadınlar, askere gidecekler istifa ettiklerinde tazminat alabilir. Ayrıca emeklilik için yaş sınırının dışındaki şartları sağlayan vatandaşlar, durumu SGK'ya yazı yoluyla bildirerek tazminatlarını alabilir, işi bırakabilir. Bununla beraber İş Kanunu 24. maddede sıralanan haklı fesih şartları oluşması durumunda ki bu şartlar kısaca; çalışanın hakkı olan yıllık izinlerin kullandırılmaması, sağlık problemleri, işverenin ahlak kurallarına uymayan tavırları,mobing, işçinin normal ücreti dışındaki prim, ikramiye, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacaklarının ödenmemesi de işçinin kıdem tazminatı almasına neden olabilir. Detaylı bilgi için; iş hukuku sayfamızı ziyaret edebilir, avukata sor sayfamızdan bize yazabilir, whatsapp veya iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Kıdem tazminatı, işçinin hizmet süresi boyunca emeğinin karşılığını almasını sağlayan yasal sistemdir. Yasalar gereği istifa eden bir çalışan tazminat hakkından yararlanamaz. Tazminat almak için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekir. Ancak 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanların kıdem tazminatı alma hakkı bulunuyor. Yani emeklilik vakti gelenler, evliliğinin 1. yılı dolmamış kadınlar, askere gidecekler istifa ettiklerinde tazminat alabilir.
Ayrıca emeklilik için yaş sınırının dışındaki şartları sağlayan vatandaşlar, durumu SGK'ya yazı yoluyla bildirerek tazminatlarını alabilir, işi bırakabilir.
Bununla beraber İş Kanunu 24. maddede sıralanan haklı fesih şartları oluşması durumunda ki bu şartlar kısaca; çalışanın hakkı olan yıllık izinlerin kullandırılmaması, sağlık problemleri, işverenin ahlak kurallarına uymayan tavırları,mobing, işçinin normal ücreti dışındaki prim, ikramiye, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacaklarının ödenmemesi de işçinin kıdem tazminatı almasına neden olabilir.
Detaylı bilgi için; iş hukuku sayfamızı ziyaret edebilir, avukata sor sayfamızdan bize yazabilir, whatsapp veya iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.