Anlaşmalı boşanma davası; Evliliğin en az 1 yıl sürmesi ve boşanmaya karar veren tarafların mahkemeye birlikte başvurmaları veya eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi ile oluşur. Türk Medeni Kanunu madde 166/3’te düzenlenmiş olup, söz konusu kanun maddesi şu şekildedir: “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.” Yukarıda belirttiğimiz maddeden de anlaşılacağı üzere bir boşanmanın tek celsede/bir duruşmada sonuçlanması anlaşmalı boşanma davası ile mümkün olup, anlaşmalı boşanma şartları: Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, Hakim tarafından, boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilen boşanma şartlarını uygun bulması, Tarafların bizzat hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamaları, Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Yukarıda yazılı 4 şartın birlikte gerçekleşmesi halinde tarafların anlaşmalı şekilde boşanmaları mümkündür. Ancak burada en önemli husus boşanma ve boşanmanın ferileri olan nafaka ödenip,ödenmeyeceği, ödenecek nafaka miktarı, çocuğun velayetinin hangi tarafta kalacağı, taraflardan birine maddi ve/veya manevi tazminat ödenip ödenmeyeceği, ödenecek ise ne miktarda olacağı, mal paylaşımı, ziynet eşyaları vs. tüm hususlarda taraflarca tam olarak anlaşmaya varılması gerekmektedir. Boşanma davaları ile ilgili daha geniş bilgi için web sitemizde bulunan boşanma hukuku sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Boşanma davası ile ilgili aklınıza gelen tüm soruları, Avukata Sor sayfamıza yazabilir., online Whatsapp canlı destek hattından danışabilir veya iletişim sayfamızda bulunan telefon ve mail adreslerinden bizimle temasa geçebilirsiniz. Konusunda uzman Avukatlarımız mağduriyet yaşamamanız adına size danışmanlık ve hukuki destek vereceklerdir.
Türk Medeni Kanunu madde 166/3’te düzenlenmiş olup, söz konusu kanun maddesi şu şekildedir:
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
Yukarıda belirttiğimiz maddeden de anlaşılacağı üzere bir boşanmanın tek celsede/bir duruşmada sonuçlanması anlaşmalı boşanma davası ile mümkün olup, anlaşmalı boşanma şartları:
Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, Hakim tarafından, boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilen boşanma şartlarını uygun bulması, Tarafların bizzat hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamaları, Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yazılı 4 şartın birlikte gerçekleşmesi halinde tarafların anlaşmalı şekilde boşanmaları mümkündür. Ancak burada en önemli husus boşanma ve boşanmanın ferileri olan nafaka ödenip,ödenmeyeceği, ödenecek nafaka miktarı, çocuğun velayetinin hangi tarafta kalacağı, taraflardan birine maddi ve/veya manevi tazminat ödenip ödenmeyeceği, ödenecek ise ne miktarda olacağı, mal paylaşımı, ziynet eşyaları vs. tüm hususlarda taraflarca tam olarak anlaşmaya varılması gerekmektedir.
Boşanma davaları ile ilgili daha geniş bilgi için web sitemizde bulunan boşanma hukuku sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Boşanma davası ile ilgili aklınıza gelen tüm soruları, Avukata Sor sayfamıza yazabilir., online Whatsapp canlı destek hattından danışabilir veya iletişim sayfamızda bulunan telefon ve mail adreslerinden bizimle temasa geçebilirsiniz. Konusunda uzman Avukatlarımız mağduriyet yaşamamanız adına size danışmanlık ve hukuki destek vereceklerdir.